Wat is de Regenboog Groep

Regenboog Groep stimuleert de ontwikkeling van Amsterdammers in (sociale) armoede zodat zij actief kunnen deelnemen aan de huidige maatschappij. 

Wat is het project “Onder de pannen”

“Onder de pannen” richt zich op een groep goed opgeleide mensen met werkervaring uit Amsterdam die dakloos zijn geworden door verlies van hun baan of door een scheiding. Door het ontbreken van een sociaal vangnet zijn zij afhankelijk van een extra duwtje in de goede richting en hebben zij goed advies nodig om weer onafhankelijk op eigen benen te kunnen staan. Voor deze mensen bestaat niet tot nauwelijks opvang, terwijl deze groep in omvang toeneemt. Deze groep wordt ook wel ‘de nieuwe daklozen’ genoemd.


Het doel van het project is om mensen snel onderdak te bieden zodat zij niet verder afglijden en tegelijkertijd stimuleren door weer vorm en inhoud aan hun leven te geven. Op deze wijze wordt voorkomen dat gebruik moet worden gemaakt van hulpverlening en (dure) nachtopvang.

Via Onder de pannen wordt onderdak gerealiseerd bij Amsterdammers die een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een stadsgenoot in nood tijdelijk hulp te bieden. Degene die onder dak gebracht wordt, betaalt hiervoor een onkostenvergoeding. De Amsterdammers die een kamer beschikbaar stellen zijn vaak mensen die het zelf ook niet breed hebben, waardoor die een extra centje kunnen bijverdienen. Kortom, een win-win situatie waar wij via de rally graag een bijdrage aan willen leveren.

Voor meer informatie over de Regenboog Groep en het project “Onder de pannen”,  bezoek dan de website van de Regenboog Groep. 

https://www.deregenboog.org/onder-de-pannen

Ineke maalt er niet om wat je hebt gedaan, zolang je maar open en eerlijk bent

Chef-kok Marco was altijd al ambitieus. Samen met een vriend startte hij zijn eigen horecaonderneming. Het leek goed te gaan, totdat hij erachter kwam dat zijn compagnon van alles achterhield. Zonder dat Marco het wist, was hij zwaar in de schulden beland. Hij verloor zijn huis. Nergens kon hij terecht. Als workaholic had hij maar een heel klein sociaal netwerk. Na jaren zonder vaste verblijfplaats, was daar via Onder de Pannen gelukkig moederfiguur Ineke. Hier kon Marco dankzij de door De Ronde Tafel mogelijk gemaakte financiële regeling een kamer huren. En hier kreeg hij een warm en ontspannen thuis dat hem zelfs in staat stelde weer een baan te vinden!

Met het geld van Rally Tour Amsterdam, kon ook voorkomen worden dat iemand dakloos werd

Politieagent Arnold kwam ook bij Onder de Pannen terecht. Via zijn eigen netwerk vond hij een kamer en nu moest De Regenboog Groep alles alleen nog even in orde maken. Maar helaas… Hij raakte de kamer alweer kwijt, voordat hij erin zat. De relatie van de verhuurder kwam goed en zijn vriendin terug in de woning. Kort daarop vond Arnold wéér zelf een kamer, ditmaal via een verhuurorganisatie. Deze vroeg alleen wel een borg van € 950,-. Een bedrag dat Arnold zelf niet kon betalen, maar dankzij de donatie van De Ronde Tafel wel kon voldoen. Zo is voorkomen dat iemand dakloos werd, waarna meestal ook baanverlies volgt.

Dankzij de donatie van De Ronde Tafel kan Onder de Pannen heel veel mensen aan onderdak helpen, zo werd ook Mark geholpen

Mark had een goede baan, als manager in een poolhall, en woonde met zijn vrouw, 2 kinderen en hond in een mooi huis. Maar na zijn scheiding raakte hij alles kwijt. Het huis gaf hij aan zijn ex-vrouw en kinderen. Sonja had een drugsverleden en was vanuit die periode in haar leven al gewend veel mensen te helpen in de vorm van het verlenen van onderdak. Toen ze iets over Onder de Pannen op tv zag, wist ze meteen dat dit iets voor haar was. Mark en Sonja waren al goede vrienden. Dus één en één was twee. Via De Regenboog Groep wonen ze nu al ruim 5 maanden samen.

Met de opbrengsten van Rally Tour Amsterdam, zal soortgelijke hulp mogelijk worden gemaakt

Eindelijk een thuis

Priscilla (31 jaar) had een moeilijke jeugd. Zij groeide op in een besloten gemeenschap, waar haar lesbische geaardheid werd afgewezen. Hierdoor had ze veel conflicten thuis. Ze vertrok toen ze 20 was en heeft zichzelf gered door van opvanghuis naar opvanghuis te verhuizen. Op het moment dat ze van Onder de Pannen hoorde, twijfelde ze geen moment. Ze meldde zich direct aan. Nu huurt ze een kamer bij Anita (55 jaar) die graag wat meer reuring in huis wilde. Ze eten vaak samen: momenten om dingen te delen, maar gaan ook ieder hun eigen gang. Eindelijk voelt het voor Priscilla, alsof ze een thuis heeft.

Solliciteren lukt weer

Roderick (54 jaar) had na zijn studie altijd goed betaalde banen gehad. Hij reisde veel en woonde ook langere tijd in het buitenland. Zeven jaar geleden werd zijn werk geautomatiseerd en hij dientengevolge ontslagen. Hij solliciteerde zich suf en moest al zijn spaargeld opmaken om zijn hoge huur te kunnen blijven betalen. Toen hij op straat kwam te staan, werd hij door een hulpverlener naar De Regenboog Groep doorverwezen. Via het project Onder de Pannen huurt hij nu een kamer bij Jan (50 jaar), die een uitkering heeft en wat geld wil bijverdienen. Heel fijn voor Jan, én voor Roderick natuurlijk, want die heeft weer rust en ruimte om te solliciteren.

Ze hebben elkaar
Dhani (28 jaar) werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Haar huwelijk hield geen stand. Dit was al heftig, maar wat het extra zwaar maakte was dat Dhani’s familie niet achter de echtscheiding stond, waardoor ze niet bij hen kon intrekken. Even heeft zij bij kennissen gelogeerd en later kon ze tijdelijk bij iemand van haar werk (in de horeca) wonen. Toen ze via AT5 over Onder de Pannen hoorde, nam ze meteen contact op met De Regenboog Groep. Die stelde haar voor aan Maria (35 jaar), waar ze nu sinds enkele maanden een kamer huurt. Maria is afgekeurd, heeft graag gezelschap en kan op deze manier ook nog eens mooi een centje bijverdienen.

Rust voor de kinderen

Yvonne (32 jaar) kwam in een echtscheiding terecht. Zowel zij als haar man gingen op zoek naar een andere woonruimte, maar dat lukte hen geen van beiden. Gelukkig had Yvonne een zeer met haar begane buurvrouw, die met een ideale tijdelijke oplossing kwam. Via Onder de Pannen kon Yvonne wel even bij haar intrekken! En zo geschiedde. Yvonne heeft nu haar eigen ruimte, terwijl ze haar kinderen naar school kan blijven brengen, met ze kan eten, en er voor ze is. Dit geeft haar de tijd om een definitieve oplossing te vinden voor het woonprobleem en de kinderen wat meer rust, in de nabijheid van hun vader en moeder.

Win-winsituatie

Henk (50 jaar) is altijd leraar geweest, maar kreeg enkele jaren geleden een ongeluk en raakte gehandicapt. Het leek hem een goed idee om via Onder de Pannen steeds een jaar een kamer te verhuren aan een dakloze die het leuk zou vinden om te helpen in huis. Dit doet hij nu al jaren naar veel tevredenheid en sinds een paar maanden woont Niek (55 jaar) bij hem in. Niek was door het verlies van zijn baan dakloos geraakt. Bij Henk doet Niek de was en de boodschappen en helpt hij bij het klussen. Een duidelijke win-win!